RECEPT

här kommer det utlovade cheesecake-receptet!

Lindy's New York Cheesecake

Pajdeg
2½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 citron
60 gram smör
1 äggula
1 msk vatten

Fyllning
800 g cream cheese, t ex Philadelhiaost
3½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 ägg
2 äggulor
½ dl vispad grädde
Finrivet skal av 1 citron

Jordgubbssås
5 dl färska jordgubbar eller motsvarande frysta
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
2 msk vatten
1½ msk maizena

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och citronskal i en skål. Arbeta in smöret med fingrarna och tillsätt sedan äggula och vatten. Knåda ihop degen. Täck degen och låt den vila i 60 minuter. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp och tillsätt socker, vetemjöl och vaniljsocker. Vispa 2-3 minuter och tillsätt sedan äggen och äggulorna ett i taget. Vispa ca 30 sekunder efter varje ägg och äggula och blanda sedan i grädde och citronskal. Ta fram pajdegen. Kavla ut lite mindre än hälften till en rund platta och klä botten av en rund springform med löstagbarkant. Diametern ska vara 28 cm. Grädda den i 15 minuter och låt den svalna. Kavla ut resten av degen till en rektangel och skär långa remsor som är ca 5 cm breda. Klä sidorna och tryck degen hårt mot sidorna och mot bottendegen som redan är gräddad. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Häll ostsmeten i formen. Grädda i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 100 grader. Låt formen stå kvar i ugnen hela tiden. Grädda därefter kakan i 60 minuter. Låt den svalna och ställ den sedan i kylskåpet över natten. Ta bort kanten på formen och lossa försiktigt kakan från bottenplattan. Låt kakan glida över på ett serveringsfat. Gör jordgubbssåsen genom att koka upp jordgubbarna med socker och vatten. Red den genom att lösa maizenamjölet i 2 msk vatten och rör sedan ner den i jordgubbarna. Rör om tills såsen tjocknar. Låt den svalna och ställ sedan in den i kylskåpet. Servera den kall tillsammans med kakan.

Voilá! Receptet på den utomordentligt goda kakan är hämtad ur boken "Cheesecakes" och är skriven av Cheryl Lindblad, utgiven av Ica Bokförlag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0